Het Collen-Francqui Fonds

 


Baron Désiré Collen
is arts en chemicus van opleiding en gewoon hoogleraar emeritus aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn onderzoeksdomeinen situeren zich vooral op het vlak van moleculaire biologie, de trombolyse, de studie van de hemostase en de genetische technologie.

Professor Collen ontdekte in 1979 de rol van de molecule Tissue plasminogen Activator (tPA) voor de behandeling van trombose in onder meer hartinfarct en beroerte. Hij beschermde deze uitvinding, via KULR&D, de technologie-transfer organisatie van de KULeuven, met een octrooi. Zij gaven een licentie aan het Amerikaanse Genentech dat in staat was een recombinante versie van tPA te maken. Dit geneesmiddel werd nadien succesvol gecommercialiseerd als levensreddend geneesmiddel om bloedklonters op te lossen bij patiënten met een hartaanval of een beroerte.

 

Medio 2015, richtte Professor Collen de Désiré Collen Stichting op, waarlangs hij medefinanciering verschafte voor de oprichting van Fund+, om te investeren in beloftevolle Belgische bedrijven in de sector van de levenswetenschappen.

 

De zorg voor de toekomst van de volgende generaties in ons land wil Professor Collen vorm geven, door het creëren van kansen voor beloftevol wetenschappelijk toptalent, alsook door een substantiële bijdrage aan te leveren aan de Francqui-Stichting. Zo werd in 2017 het Collen-Francqui Fonds opgericht met als doel alle biomedische activiteiten van de Stichting te financieren, waaronder de twee driejaarlijkse Francqui-Collen prijzen ; de prijs in het fundamenteel biomedisch onderzoek en de prijs in het klinisch/translationeel onderzoek (deze laatste werd vanaf 2020 toegekend).